Prendid | Prediction Market | Welke lijsttrekkers doen mee aan het RTL4 premiersdebat?
Een Prediction market waar voorspellers winnen door het verloop van toekomstige gebeurtenissen goed te voorspellen.
prediction market, voorspellingsmarkt, Tweede Kamer Verkiezingen
21818
post-template-default,single,single-post,postid-21818,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Welke lijsttrekkers doen mee aan het RTL4 premiersdebat?

Welke lijsttrekkers doen mee aan het RTL4 premiersdebat?

16 februari is het premiersdebat bij RTL4 en in eerste instantie kondigde RTL4 aan de lijsttrekkers van de vier grootste partijen uit te nodigen. Voor het bepalen van de vier grootste partijen maakt RTL4 gebruik van de peilingwijzer van Tom Louwerse.

Peilingwijzer

Tom Louwerse is politicoloog bij de universiteit van Leiden (assistent professor om precies te zijn) en hij ontwikkelde de peilingwijzer. De peilingwijzer berekent het gemiddelde van zes verschillende peilingen (nee, helaas neemt Tom de peiling van Prendid niet mee), houdt rekening met huiseffecten en peilingen uit het verleden. Een ingewikkelde berekening die te vinden is op de website van Tom.

Pechtold bleef steken

De voorspellers van Prendid voorspelden behoorlijk overtuigd dat Rutte, Wilders, Klaver en Buma een uitnodiging konden verwachten. Opmerkelijk omdat volgens de peilingwijzer D66 meer stemmen kan verwachten dan GroenLinks. Pechtold bleef in eerste instantie echter steken op een kans van 50% op een uitnodiging.

Meer dan vier lijsttrekkers

26 januari maakte RTL bekend dat ze meer lijsttrekkers uitnodigen als de verschillen heel klein zijn. Tom Louwerse zegt dat de verschillen zo klein zijn dat je net zo goed een muntje kan opgooien. Vanaf dat moment stijgen de kansen voor Pechtold naar 74%.

Vliegwiel voor campagne

Meedoen aan het premiersdebat is belangrijk voor de lijsttrekkers. Niet alleen omdat ze rond verkiezingstijd zoveel mogelijk op televisie willen maar vooral ook omdat al meerdere keren is gebleken dat dit debat een ‘gamechanger’ is. Niet meedoen aan dit debat kost zetels en het debat kan fungeren als vliegwiel voor een campagne, denk bijvoorbeeld aan Samson in 2013.

Boycot PVV en PVV

2 Februari dreigen VVD en PVV het debat te boycotten als er meer dan vier lijsttrekkers meedoen. Dit nieuws heeft direct gevolgen op de Prendid-voorspelling. Alleen blijft nu Pechtold staan bij de top4 maar daalt de kans voor Jesse Klaver. Hij heeft nog 56% kans op een uitnodiging.

RTL4 neemt 13 februari een beslissing welke lijsttrekkers een uitnodiging krijgen. Er is dus nog een week om een voorspelling te doen.

Prendid geeft (op 7 februari) de lijsttrekkers onderstaande kans om een uitnodiging te krijgen:

  • Geert Wilders (PVV): 91,6%
  • Mark Rutte (VVD): 87,8%
  • Alexander Pechtold (D66): 73,5%
  • Sybrand Buma (CDA): 66,1%
  • Jesse Klaver (GroenLinks): 56,2%
  • Lodewijk Asscher (PvdA): 34,1%
  • Emile Roemer (SP): 33,4%
  • Iemand anders: 29,0%

 

Er kan nog voorspeld worden bij Prendid. Doe ook mee, laat weten wat jij denkt en win de hoofdprijs. Meedoen is gratis, de prijs niet.

Doe mee en voorspel de verkiezingen

Prendid is een prediction market waar de spelers voorspellingen doen over toekomstige gebeurtenissen. Het gemiddelde van alle voorspellingen levert een Prendid-voorspelling op, een alternatief voor de bekende opiniepeilingen.