Prendid | Prediction Market | Het spel winnen
Tips om de prediction market van Prendid te winnen
winnen, prediction market, voorspellingsmarkt
21900
post-template-default,single,single-post,postid-21900,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Tips om te winnen

Tips om te winnen

De scoringsmethode is ingewikkeld en lastig te begrijpen en daardoor kan het ondoorzichtig zijn hoe je moet winnen. In dit artikel leggen we uit hoe we de punten berekenen en hoe jij meer punten kan scoren.

Twee rekenmethoden

Bij Prendid zijn er twee rekenmethoden, de ‘Net Worth’ en de ‘Accuracy score’ (ook wel ‘Relative accuracy’). Wij gebruiken de Accuracy score om de winnaars te bepalen.

De ‘Net Worth’ laat het aantal fiches van een voorspeller zien en om het aantal fiches te laten groeien moet een voorspeller niet alleen goed voorspellen maar kan hij het aantal fiches ook laten groeien door tactisch ‘aandelen’ te kopen en verkopen. Wij gebruiken deze methode niet om de winnaar te bepalen omdat het in sommige gevallen de accuraatheid van de gemiddelde voorspellingen vermindert.

Bij de ‘Accuracy score’ kan je alleen winnen door beter te voorspellen dan de andere spelers. Je scoort punten door beter te voorspellen dan het gemiddelde van alle voorspellers. Voorspel je minder goed dan het gemiddelde dan krijg je strafpunten. Prendid gebruikt alleen deze methode om de winnaars van het prijzengeld te bepalen.

Het berekenen van de Accuracy score

Brier-score

De basis om de juistheid van een voorspelling te berekenen is de Brier-score. Glenn Brier ontwikkelde in 1950 een methode om de accuraatheid van de weerberichten te meten, de Brier-score. Ingewikkelde formule die uitgebreid beschreven staat op Wikipedia. De entiteiten die meetellen zijn: De uitkomst, de voorspelling en het aantal dagen dat de voorspelling actief was. Een Brier-score is een getal tussen de 0 en 2 waarbij een 0 een perfecte voorspelling is en een 2 is de slechtst mogelijke voorspelling.

Relative Brier Score

Sommige vragen zijn eenvoudiger dan anderen en om voorspellers te stimuleren om ook moeilijke vragen te voorspellen gebruiken we de relatieve Brier score. Door de Brier-score van een voorspelling af te trekken van de gemiddelde Brier-score ontstaat de Relatieve Brier-score.

Accuracy Scores for Relative Scoring

Door ‘accuracy scores for relative scoring’ toe te passen krijgen we een gebruikersvriendelijke score. Per vraag kan een voorspeller maximaal 100 punten scoren of 100 punten verliezen. De gemiddelde score (op basis van de mediaan) per vraag is 0 punten. De berekening voor deze score is (-Relative Brier x 200) / 4

Een uitgebreide uitwerking van de Brier-score, de relative Brier-score en Accuracy scores for Relative scoring staat op de website van Cultivate Labs, onze Amerikaanse partner.

Strategie om te scoren

De basis om te scoren bij Prendid is beter voorspellen dan de gemiddelde voorspeller. Daarnaast zijn er een aantal zaken die helpen:

Gewaagde voorspellingen

Door gewaagde voorspellingen te doen die afwijken van het gemiddelde scoor je veel punten als je gelijk krijgt maar verlies je veel punten als je ongelijk krijgt. Als de kans dat een gebeurtenis plaatsvindt 80% is en jij voorspelt 0% dan win je veel punten als de gebeurtenis niet plaatsvindt, maar verlies je veel punten als de gebeurtenis wel plaatsvindt. Hou je van risico of niet?

Tijdsduur

Iedere dag berekent de software jouw score en de dagen dat je geen voorspelling hebt gedaan krijg je geen punten. Stel, een voorspelling duurt 40 dagen en jij doet op de 10e dag een voorspelling en die voorspelling laat je staan tot het einde van de voorspelling. Over de 30 dagen dat jouw voorspelling loopt wordt een Relatieve Brier Score berekend, Vervolgens wordt deze met 30/40e vermenigvuldigd omdat je alleen kan scoren over de dagen dat je voorspelling loopt.

Hou de gemiddelde score in de gaten

Jouw score wordt medebepaald door de gemiddelde voorspelling. Als de gemiddelde voorspelling is 90% kans dat een gebeurtenis plaatsvindt dan scoor je punten als jij hoger dan 90% voorspelt. Als jij zegt dat de kans is 80% verlies je punten. Dit lijkt onlogisch omdat 80% toch dicht in de buurt van de daadwerkelijke uitkomst zit maar je verliest punten omdat je slechter voorspelde dan het gemiddelde. Zie het artikel ‘LPcafe verliest’ voor een verdere verdieping over de invloed van de gemiddelde score.