Prendid | Prediction Market | Prendid voorspelt steeds beter
Een Prediction market waar voorspellers winnen door het verloop van toekomstige gebeurtenissen goed te voorspellen.
prediction market, voorspellingsmarkt, Tweede Kamer Verkiezingen
22040
post-template-default,single,single-post,postid-22040,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Prendid voorspelt steeds beter

Prendid voorspelt steeds beter

Wow. Tot nu toe voorspelde Prendid 37 van de 39 voorspellingsvragen goed en we scoren daarmee een Brier-score van 0,518. Een resultaat wat we van tevoren niet hadden verwacht en waar we trots op zijn. Hiermee blijkt dat het gemiddelde van alle voorspellingen daadwerkelijk voorspellende waarde heeft.

De geblinddoekte aap

Een vraag is goed voorspeld als de voorspelling uiteindelijk beter is dan de geblinddoekte aap die dartpijltjes gooit naar mogelijke uitkomsten. De geblinddoekte aap staat hier voor een volledig willekeurige voorspelling en werd in de jaren 70 daadwerkelijk gebruikt voor het aankopen van aandelen.

Veel verschillende vragen

Prendid streeft er naar veel verschillende vragen te stellen. Van het kampioenschap eredivisie, via de lerarenstaking tot de verkiezingen Tweede Kamer. Het liefst zo uiteenlopend mogelijk. Het liefst kiezen we moeilijke vragen waar de uitkomst moeilijk is te voorspellen, maar sommige vragen zijn nu eenmaal moeilijker te voorspellen dan andere.

De Brier score

Glenn Brier ontwikkelde in 1950 een methode om de accuraatheid van de weerberichten te meten, de Brier-score. Ingewikkelde formule die uitgebreid beschreven staat op Wikipedia. De entiteiten die meetellen zijn: De uitkomst, de voorspelling (per dag) en het aantal dagen dat de voorspelling actief was. Een Brier-score is een getal tussen de 0 en 2 waarbij een 0 een perfecte voorspelling is en een 2 is de slechtst mogelijke voorspelling. De geblinddoekte aap scoort een Brier-score van 1.

0,518 is een goede score

In bijgevoegde grafiek zie je de Brier-score van de 39 opgeloste voorspellingsvragen en een trendlijn waarbij we het gemiddelde van de vijf meest recente voorspellingsvragen nemen. De verkiezing van de Tweede Kamer bleek moeilijk te voorspellen. Daarna daalde de Brier-score aanzienlijk door veel goed voorspelde vragen. De gemiddelde Brier-score van alle vragen is 0,518 waarmee we een resultaat halen waarmee we uitermate tevreden over zijn.