Prendid | Prediction Market | Dan toch een minderheidskabinet?
Een Prediction market waar voorspellers winnen door het verloop van toekomstige gebeurtenissen goed te voorspellen.
prediction market, voorspellingsmarkt, Tweede Kamer Verkiezingen
21983
post-template-default,single,single-post,postid-21983,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Dan toch een minderheidskabinet?

Dan toch een minderheidskabinet?

De onderhandelingen met Jesse Klaver zijn stukgelopen en Herman Tjeenk Willink moet opnieuw puzzelen om een meerderheid te vinden en een kabinet samen te stellen. Het motorblok met de Christen Unie? Toch met SP of is PvdA de klap al te boven en durven ze alsnog regeringsverantwoordelijkheid te nemen?

Kans op een minderheidskabinet

Als we naar de voorspellingen op Prendid kijken is het duidelijk: Er komt een minderheidskabinet met VVD, CDA en D66. De kans dat deze drie partijen meedoen aan een nieuw kabinet is respectievelijk 95%, 88% en 92%.

GroenLinks was een mogelijkheid

Geen van de andere partijen heeft meer dan 50% kans op regeringsdeelname. Alleen GroenLinks heeft in de periode van 6 mei tot 15 mei iets meer dan 50% kans gehad. Nu de tweede poging om een kabinet met GroenLinks te vormen niet is gelukt is de kans gedaald tot 28%. De kans voor de andere partijen om mee te doen aan het kabinet zijn kleiner: ChristenUnie 22%, PVV 18%, SP 13%, PvdA 9%. De kans dat een andere partij mee gaat doen is 14%.

Beëdiging kabinet in augustus

Het duurt echter nog even voordat Tjeenk Willink een minderheidskabinet gaat formeren. Volgens de Prendid voorspellers is de kans het grootst dat een nieuw kabinet in augustus wordt beëdigd (38%).