Prendid | Prediction Market | Christelijke lijsttrekkers trouw aan partij
Een Prediction market waar voorspellers winnen door het verloop van toekomstige gebeurtenissen goed te voorspellen.
prediction market, voorspellingsmarkt, Tweede Kamer Verkiezingen
21890
post-template-default,single,single-post,postid-21890,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Christelijke lijsttrekkers trouw aan partij

Christelijke lijsttrekkers trouw aan partij

De Prendid-vraag ‘Welke lijsttrekker stapt op?’ levert een verrassend bij-resultaat: De kans dat een van de lijsttrekkers van de Christelijke partijen opstapt is erg klein. Kennelijk geloven de Prendid voorspellers niet dat een van de lijsttrekkers van de Christelijke partijen opstapt.

Trouw

De kans dat Kees van der Staaij (SGP), Sybrand Buma (CDA) of Gert-Jan Segers (CU) opstappen is respectievelijk 3,7%, 5% en 7,8%. Beduidend lager dan die van de andere partijen. Alleen Geert Wilders komt met 17,7% in de buurt

Geen traditie

De SGP en ChristenUnie hebben geen traditie met partijleiders die direct opstappen als de resultaten tegenvallen. In 2010 trad Jan Peter Balkende af na een verkiezingsnederlaag van CDA en aangezien het CDA het goed in de peilingen is de kans klein dat een van deze partijleiders opstappen.

Verkeerde vraag

Eigenlijk is het een verkeerde vraag om te stellen via Prendid. Het is een negatieve vraag. Wanneer iemand sterke negatieve gevoelens heeft over een partij zal hij er nooit op stemmen en mogelijk ook voorspellen dat de lijsttrekker van deze partij aftreedt. Volgens de voorspelling is de kans dat Lodewijk Asscher aftreed 82% omdat de PvdA (en Asscher) veel negatieve gevoelens oproept bij mensen die zowieso geen PvdA stemmen. Naast Asscher staan ook Roemer en Rutte boven de 50% kans.

Binnen drie maanden weg?

Wanneer we de vraag omdraaien is de kans dat Asscher na 17 maart nog lijsttrekker van het CDA is maar 18%. Wij vinden het moeilijk te geloven dat de kans zo groot is dat een lijsttrekker na drie maanden al opstapt.

Zelf een voorspelling doen

Verwacht jij een lijsttrekker die opstap? Of juist niet? Doe ook een voorspelling.